Perbezaan Marjerin dan Mentega (Butter). Yang Mana lebih baik Untuk Kesihatan

Perbezaan Marjerin dan Mentega (Butter). Yang Mana lebih baik Untuk Kesihatan


Artikel ini berkongsikan perbezaan antara marjerin dan mentega. Ia menjelaskan secara lengkap apa itu marjerin dan mentega (butter). Semoga ianya bermanfaat. Dr Hafiz Sulaiman.
  
Saya mendapat pertanyaan daripada beberapa orang di dalam pastry berkenaan  penggunaan marjerin didalam pembuatan biskut dan kek. Terdapat banyak fakta dan mitos berhubung yang mana lebih baik. Marjerin dikatakan lebih baik berbanding butter oleh American Heart Association (AHA) hanya kerana kandungan tinggi LEMAK TEPU didalam butter.

Pertamanya mari kita lihat cara pembuatan kedua-duanya:

Mentega (Butter)
·         Dihasilkan daripada produk tenusu
·         Anda juga boleh buat butter anda sendiri dirumah (DIY) hanya menonton YouTube

Marjerin
TauTau..?? Marjerin mula diperkenalkan oleh seorang ahli kimia Perancis Hippolyte Mega Mouriez atas permintaan maharaja Louis Napoleon yang mahukan alternatif butter yang lebih murah bagi memberi makan kepada  pasukan tenteranya.

Merjerin diperbuat daripada minyak sayuran yang mempunyai ikatan kimia tidak tepu. Ia menjadikannya CAIR pada suhu bilik.

Antara minyak sayuran yang digunakan ialah minyak cottonseed, minyak safflower, minyak sunflower, minyak soya, minyak canola dan lain-lain minyak sayuran dari lemak tidak tepu yang kebanyakan dihasilkan dari Negara barat.

Proses HIDROGENASI ialah penambahan atom hydrogen menyebabkan lebih likat dan menjadi pepejal. Terdapat pengilang yang mencampurkan minyak sayuran dengan minyak kelapa sawit yang separa pepejal bagi mengelakkan proses hidrogenasi ini.

Cara  lain bagi mengurangkan trans-fat didalam marjerin dipanggil INTERESTERIFICATION. Proses hidrogenasi ini menghasilkan TRANS-FAT antara sumber makanan penyumbang utama kepada masalah sakit jantung.

Isi kandungan Marjerin dan Mentega


Trans-Fat

Meningkatkan kandungan kolestrol “jahat” LDL jenis kecil padat yang menyendat  didalam saluran jantung dan pembuluh darah lain dalam badan anda.

Mengurangkan kolestrol “baik” HDL yang berfungsi mengurangkan keradangan dan memberi perlindungan kepada jantung dan kesihatan menyeluruh.

Antara bahaya lain Trans-Fat
·         Kanser
·         Kencing manis
·         Obesiti
·         Gangguan Imuniti badan
·         Kesuburan dan Gangguan Hormon Seks
·         Pengurangan susu badan
·         Pembesaran dan perkembangan kandungan (trans-fat mampu menyeberangi placenta dan menjadi makanan bayi)

Dengan kajian dan bukti saintifik yang sangat solid, bahayanya diakui sendiri oleh mana-mana saintis dan pengamal kesihatan di dunia yang siuman.

Dengan meningkatnya kesimbangan berkenaan bahaya trans fat didalam makanan, pengeluar minyak-minyak sayuran ini menjadi lebih bimbang. Pada tahun 1970an, para saintis daripada syarikat gergasi seperti UNILEVER berjaya mencipta proses ENZYMATIC INTERESTERIFICATION untuk mengurangkan trans fat didalam marjerin.

Enzymatic Interesterification (IE)

IE merupakan satu proses mengalihkan molekul lemak minyak dalam campuran minyak tinngi trans fat dan minyak sayuran. Hasilnya, hanya sedikit minyak trans fat diperlukan untuk menghasilkan marjerin dan ianya juga stabil untuk masakan.

Adakah Minyak IE merupakan pilihan marjerin yang lebih sihat? Berdasarkan kajian tempatan oleh Malaysian Palm Oil Council MPOC yang diketuai Dr Kalyana Sundram:

Selepas pengambilan selama 4 minggu, minyak IE:
·         Meningkatkan paras gula sebanyak 20%
·         Mengurangkan insulin sebanyak 10%(insulin mengawal paras gula,hormone tumbesaran dll)
·         Mengurangkan kolestrol baik HDL.
·         Meningkatkan kolesrtol sepsis TRIGLYCERIDE.

Prosesnya juga menggunakan pemangkin yang sangat toksik seperti sodium methoxide ataupun monoxide.Walaupun ia dinyahkan kemudianya namun kandungan lebihan bahan toksik pemangkin dan hexane mempuyai kemungkinan masih tertinggal di dalam campuran minyak.

Makanan lain yang selalunya tinggi minyak TRANS dan minyak IE:

·         Marjerin dan shortening.
·         Ubi kentang, ayam goreng.
·         Donut ,waffles.
·         Biskut dan pastry.
·         Makanan rapu seperti potato chips
·         Makanan proses cereal dan nestum.

Dan percayalah, kebanyakan minyak yang digunakan terutamanya masakan di luar selalunya dikitar semula berkali kali menyebabkan rosak dan sudah tentunya memudaratkan kesihatan.

Alternatifnya, butter merupakan pilihan yang lebih sihat pada pendapat peribadi saya.Lemak tepu dan kolestrolnya? Kenapa dipesetankan kolestrol dan lemak tepu yang terdapat secara semulajadi dicipta tuhan? Sainsnya juga goyah dan banyak kajian yang membuktikan bahawa KOLESTROL DAN LEMAK TEPU SANGAT PENTING UNTUK KESIHATAN.

Di samping butter, minyak kelapa asli (bukan proses –non RBD) dan minyak kelapa, butter, minyak zaitun (extra virgin) juga merupakan minyak yang sangat sihat.Minyak kelapa, butter minyak haiwan juga mengandungi minyak tepu tinggi yang lebih tahan suhu tinggi berbanding minyak tidak  tepu yang cepat rosak

Di samping itu,makanan asli juga mengandungi khasiat dan zat asli yang bukan ditokok tambah secara sintetik bagi bahan itu “sihat”. Makanan tinggi proses sebaliknya lebih susah dicerna dan “difahami’’ sistem pencernaan badan menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti kerosakan dan “kebocoran perut’’, masalah metabolik dan sebagainya.

Akhir  kata, elakkan makanan proses. Makan lah macam nenek moyang kita, Nusantara ke, siam ke, Arab ke. Rasanya MCD tidak ada zaman purba dulu.

Dan dalam kes Marjerin vs Butter ni. Saya lebih percaya  lembu berbanding ahli kimia marjerin.

Semoga bermanfaat.  


Sumber: www.bidadari.my

Comments

  1. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete

Post a Comment